Her drømmer de stadigvæk

Jeg har set mange danskere skrive om Los Angeles, og det er gerne noget med, at vi i Danmark skal være glade for, hvordan vi har det, fordi Los Angeles har alt fra rige røvhuller, golddiggers til hjemløse. Det betyder, at du har de vanvittige huse i Hollywood Hills med otte badeværelser til en hjemløs mand, som sover på et stykke pap.

Når jeg læser om blogindlæg om Los Angeles, er jeg som sådan ikke uenig i, at der er mange skøre ting i Los Angeles, men jeg må indrømme, at jeg elsker hvert sekund af det. Selvom det får mig til at lide som et røvhul, så finder jeg Danmark røvkedeligt, og det er desuden en følelse, som mange amerikanere i LA har om resten af USA.

I Los Angeles bliver der drømt om succes, penge og berømmelse. Du kan ikke møde en tjener, som bare er tjener. Alle drømmer om noget andet, end det de har. Det er svært at forstå, når man kommer fra et land, hvor vi er vant til, at det hele skal være sikkert og behageligt. Manden, der satte mit internet op, var DJ, pigen på Starbucks kom fra en lille kornstat for at blive skuespiller og min frisør har været med i det græske X Factor.

Forskellen mellem Danmark og Los Angeles var slående for mig, da jeg mødte en dansk murer på en bar i West Hollywood. Han var herover for at tjekke det hele ud, fordi hans datter skal gå på Sonnys danseskole i Hollywood. Han sagde ordret “Jeg ved godt, at der ikke er særlig stor chance for, at hun får succes, men hun bliver jo nødt til at prøve.”

Det er et klassisk dansk tilgang, som jeg selv prøver at slippe af med, fordi jeg føler, at det holder mig tilbage. Når man vokser op i Danmark, er det som om, at det er flovt at sige, at man gerne vil være succesfuld, for vi er hunderæd for at blive dømt af andre, hvis det ikke lykkes. Jeg elsker den amerikanske tilgang med, at du godt må tænke stort, og at du ikke skal undskylde, hvis du fortæller om din drøm.

Selvom en drøm virker umulig, så er den det højst sandsynlig ikke, men den kræver hårdt arbejde, og at man arbejder fokuseret på at nå sit mål. Det er her, at jeg er glad for at komme fra Danmark, for jeg føler, at det er godt at blande en dansk tilgang med en amerikansk. For når danskere ikke tør fortælle om deres drømme, er det ofte, fordi de ikke gider at blive dømt. I stedet arbejder nogen hårdt på at få den succes, som de drømmer om. Dvs. når vi hører om nogen, som tør drømme i Danmark, så er det ofte også nogen, som allerede har opnået en vis form for succes. Før successen skal danskere ikke nyde noget af at fortælle om deres drømme.

I Los Angeles fortæller man gerne om sine drømme, uden at man har tænkt sig at gøre noget ved dem. Det er her, at jeg mener, at man kan kombinere de to tilgange. Lav en plan for hvordan du vil opnå dine drømme og fortæl så om dine drømme til hele verden.

Som dansker må jeg indrømme, at jeg ikke bryder mig om at fortælle om mine drømme, selvom jeg har dem.

Det er ikke flovt at fejle – det er bare livet

Hvis du drømmer om noget mere end dansk middelmådighed, så kommer du helt sikkert også til at fejle. Jeg har lært mere om mig selv det sidste år, end jeg har lært i hele mit liv i Danmark. Jeg har oplevet, at mange danskere har dømt mig, men det sjove er, at jeg er enig med alt deres kritik. Personligt har jeg det sådan, at hvis jeg lærer noget af mine fejl, så har det ikke været helt spild.

Det eneste, jeg kan bruge fortiden til, er at blive klogere på, hvordan jeg ikke skal agere i nutiden. Jeg siger ikke, at dette er den rigtige tilgang til livet, det er blot den rigtige tilgang for mit liv, og det er her, at jeg har store problemer med den danske mentalitet.

Mit indtryk af Danmark har altid været, at vi har lov til at være frie, hvis vi holder os inden for en bestemt grænse. Vi har en markedsbaseret økonomi, så det er ikke, fordi man ikke kan starte en virksomhed og tjene masser af penge. For mig handler det mere om, hvordan folk kigger på hinanden, og hvordan de dømmer hinanden.

Utallige gange har jeg hørt i Danmark, at du nok har snydt nogen, hvis du har tjent mange penge. Selvfølgelig findes denne holdning også i USA, men den fylder ikke særlig meget, og det er ikke den gældende diskurs i samfundet. Alle steder jeg går hen i Los Angeles, kan jeg mærke denne tro på, at de får succes, og at der ikke er noget galt med at tjene penge.

Selv da jeg gik i kirke oplevede jeg forskellen mellem den amerikanske og danske mentalitet. Her stod præsten og råbte, at Jesus ikke havde noget mod, at vi vinder over andre. Jeg har aldrig hørt en præst sige noget lignende i Danmark. I USA er det i orden at vinde, og det er i orden at være bedre end andre.

Hvis du vil et sted hen, hvor der ikke er grænser for, hvad du må drømme om, så er USA det rigtige sted. Hvis du gerne vil have et trygt og sikkert liv, så er Danmark et bedre sted.

Jeg har valgt.

Relateret indlæg

Smid en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *