Liar’s Poker – En misforstået guide til Wall Street

liars poker michael lewis

Liar’s Poker handler om forfatteren Michael Lewis’ tid i den finansielle verden, inden han sagde op for at blive forfatter. Det er vi mange, som er glade for, da han udover Liar’s Poker har skrevet The Big Short, Flash Boys: A Wall Street Revolt, The Blind Side, Moneyball m.fl.

Selvom Michael Lewis kun arbejdede på Wall Street i sit træningsforløb, er det alligevel et indblik i, hvordan Wall Street fungerede i slutfirserne. Det skyldes, at han arbejdede for Solomon Brothers’ London kontor, så det fungerede meget på samme måde, som hvis han havde arbejdet på deres kontor på Wall Street.

 
 

“I læser min bog forkert”

Det, jeg finder interessant ved bogen, er ikke så meget det, som der står i bogen, men mere hvad Michael Lewis sagde om den i bogen The Big Short. Her skriver han, at Liar’s Poker er en bog om, hvorfor du ikke skal arbejde på Wall Street, da det for ham er en rå kultur, hvor det handler om at narre andre, og han anser ikke sit arbejde for at skabe nogle værdi for andre.

Det gør ham trist, at mange unge i årenes løb har læst hans bog, og fået lyst til at arbejde på Wall Street. Han skriver i The Big Short, at de i stedet skulle gå ud og skabe noget i livet i stedet for at fokusere på at tjene en masse penge.

Det var med det in mente, at jeg læste bogen, for jeg tænkte, at det var underligt, at der kunne være så stor forskel på, hvad Michael Lewis mente, at bogen handlede om, og hvad mange læsere fik ud af den.

Efter at have læst den forstår jeg godt, hvorfor unge læser bogen som en guide til at tjene penge. Michael Lewis starter allerede bogen med at skrive, at han som trainee tjente mere end sin økonomiprofessor på London School of Economics.

Herefter fortsætter han med at skrive om millionbeløb, som de fleste af os aldrig kommer til at se. Ikke at Michael Lewis selv så dem, da Solomon Brothers havde et bonussystem, som ikke rigtig handlede om, hvor mange penge du tjente til dem, men baseret på hvor mange år du havde været hos dem osv. Men han tjente mange penge.

Når du i sluttyverne tjener flere hundrede tusind dollars om året, forstår jeg godt, at unge tænker, at her er deres mulighed for at tjene penge. De skal ind på Wall Street og have deres andel i alle de penge.

Show me the money

Unge kan lide penge, sådan er det. Vi lever i et kapitalistisk system, hvor penge køber frihed, for at opnå friheden, skal du selvfølgelig så sælge din frihed. Den slags går man næppe op i, når man er 20 år.

Jeg var faktisk tæt på at studere økonomi fremfor medievidenskab, da jeg altid har været fascineret af Wall Street. Vi er en hel generation, der er vokset op med filmen Wall Street, og når du er ung og ser den, virker det som en verden, som du gerne vil være en del af. De har masser af penge, og de fester hårdt. Ikke en dårlig ting når man er 20-25 år.

I en film kan man af gode grunde ikke se alt det kedelige arbejde, som der også skal til for at få andel i pengene. I Liar’s Poker er 12 timers arbejdsdage mere regel end undtagelsen, og den slags kræver, at man laver noget, som man synes er sjovt, for ellers går man død i længden.

Michael Lewis konkluderer ikke rigtig noget i sin bog, men giver i stedet læseren et indblik i, hvordan Wall Street arbejdede. Det er en verden, hvor man tænker på sig selv, og hvor det handler om at lave en masse penge. Så jeg forstår godt, hvorfor Michael Lewis ikke mener, at man skal arbejde på Wall Street.

Men hvis jeg var 20 år og havde læst bogen, havde mit fokus været på alle de penge, som der bliver tjent i Salomon Brothers. Den maskuline kultur, som han også skriver om, havde ikke skræmt mig væk.

At blive kaldt en Big Swinging Dick når man tjener masser af penge, ville have virket befriende efter mange års skolegang, hvor alt skal snakkes igennem.

Det giver mening, at unge mænd læser bogen og tænker, at det er den rigtige vej for dem. Ikke mere feministisk ævl, her kan mænd stadig få lov at være mænd. I hvert fald i midtfirserne da Michael Lewis skrev bogen.

Læseren bestemmer

I sidste ende viser det, hvad der sker, når du udgiver indhold. Du kan ikke bestemme, hvordan modtageren tolker dit indhold, og du kan ikke styre det.

Folk kommer med en masse baggage som afgør, hvordan de læser bogen. Hvis du er Bernie Sanders, vil du fokusere på, at det hele virker som svindel. Michael Lewis skriver om, hvordan man sælger dårlige obligationer til kunder, så Salomon Brothers kan slippe af med dem. Der er igennem hele bogen en modsætning mellem at håndtere virksomhedens interesse og kundernes, der skyldes, at Salomon Brothers både havde bond traders og salesmen.

Hvis du er liberal, vil du fokusere på, hvordan han allerede i 1989 har skrevet om, hvordan staten skabte grobunden for finanskrisen mange år efter. Finanskrisen er helt sikkert kompliceret, men det er interessant, at Michael Lewis allerede dengang skriver, at der ikke havde været et marked for mortgage bonds, hvis ikke Fannie Mae og Freddie Mac havde sagt god for dem.

Hvis du er 40 år og læser bogen, overvejer du sikkert, om du kan stole på det sted, hvor du har din pensionsopsparing, og hvem du kan stole på, når det kommer til penge.

Og ja, hvis du netop er blevet færdig med universitetet, og du hverken har kone eller børn, tænker du nok bare, at du fandme skal du og tjene nogle penge, og den finansielle sektor virker som stedet for dig.

Giver det mening at læse bogen i dag?

Det er en underholdende bog, og selvom mange ting sikkert har ændret sig på Wall Street, er den stadigvæk værd at læse, hvis man vil have en forståelse for, hvordan den finansverden fungerer.

Det virker ikke helt til, at den danske finanssektor fungerer helt på samme måde, selvom man skulle tro det, hvis du lytter til den gængse holdning blandt danskere. Så den kan næppe bruges som en guide til det danske finansmarked.

Hvis du vil læse en underholdende bog, som beskriver en verden, som de færreste har adgang til, så kan bogen klart anbefales. Flere af de ting som allerede nævnes i midtfirserne, kommer til at have betydning for finanskrisen mange år efter. Da jeg læste bogen, var det ligesom at få et indblik i, hvordan det hele startede. Bogen beskriver virkelig godt det 80’er Wall Street, som er det, som de fleste af os kender til.

Hvis du er ung, kan du læse den, mens du drømmer om alle de penge, du en dag skal tjene på Wall Street.

Relateret indlæg

Smid en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *