Produktivitet handler om mentalt velvære

På et tidspunkt læste jeg meget om produktivitet, for lige meget hvad jeg gjorde, følte jeg ikke, at jeg havde noget energi. Hver dag fandt jeg nærmest på noget nyt at gøre.

Problemet var, at det var umuligt for mig at skabe gode arbejdsvaner, fordi jeg ikke havde det godt psykisk. Hvis du har det dårligt, kan du fristes til at kalde dig selv for doven, dum, uduelig osv., men som jeg ser det, er det en fuldstændig hjernedød måde at se på problemet.

Hvis du allerede har prøvet at sige det til dig selv, og det ikke virkede, så kommer det aldrig til at virke. Mit gæt er, at du ikke er så lykkelig i dit liv, som du tror, at du er. Vi har en tendens til at mene, at alt går fremragende i vores liv, fordi vi ikke stopper op og stiller os selv kritiske spørgsmål om vores liv.

Ofte kan man først se, hvor forfærdeligt noget var, når man har forladt det og tænker tilbage på det flere måneder efter. Det gælder i alt fra arbejdsforhold til parforhold. Det ukendte skræmmer mennesker, og så kan det være lettere at holde fast i det, som vi kender.

Hvad består din overspringshandling af?

I første omgang bør du finde ud af, hvad din overspringshandling består af. F.eks. er der mange, som sidder og chatter hele dagen, hvor de selvom de er på arbejde, kan skrive med deres venner. Det er frygten for at være alene, og du kan hele tiden få en lille belønning ved at snakke med dine venner.

Af samme grund har jeg valgt at isolere mig selv helt i bestemte arbejdsperioder, hvor jeg ikke svarer nogen, for selvom man føler, at det bare lige er et hurtigt spørgsmål, så ender det nærmest altid i en længere samtale, end jeg havde regnet med.

Hvis du ligesom mig, har brug for hele tiden at læse om, hvordan du kan skabe den perfekte vane, så er det ofte, fordi du prøver at få styr på dit liv. Min erkendelse er, at det aldrig bliver perfekt, og en god vane er noget, som jeg kan lide at gøre hver eneste dag. Her går misbrug ikke ind under, for de vil ofte efterlade dig med en skam, som tydeligt viser, at der ikke er tale om en god vane.

Det er underordnet, hvad ens problem er, og det er vigtigt at huske på, at du ikke skal skære problemet helt ud af dit liv. Forstået på den måde at der ikke er noget galt med at tjekke sociale medier eller læse nyhedsartikler på din mobil. Problemet opstår af, at du gør det for meget.

Du skal acceptere, at du ikke både kan arbejde og lave andre ting, så du skal behandle dit arbejde med en kæmpe respekt. Det kan virke som et latterligt råd, men det virker at være til stede i nu’et. Når du er sammen med dine venner, er du sammen med dine venner. Når du arbejder, så arbejder du.

Skab en vane og gør den i 30 dage

Det handler om at skabe så simple vaner som overhovedet muligt. Gør noget hvor du nærmest ikke kan fejle. Hvis du tænker over det, hvor tit glemmer du så at børste tænder, inden du går i seng om aftenen? De fleste kan slet ikke sove, før de har gjort det. Det tager kun to minutter, og det er noget, vi har gjort hele vores liv. Vi tænker ikke længere over, hvorfor vi gør det. Vi føler os klamme, hvis vi ikke gør det. Det er næppe, fordi du er bange for, at dine tænder falder ud, hvis du ikke børster dem en enkelt dag.

Du har skabt en vane. På samme måde kan du skabe andre vaner i dit liv, om det så er at spise sundere, træne mere eller at være mere effektiv på dit arbejde.

Den produktivitetsbog, der har gjort det største indtryk på mig, er bogen Willpower: Rediscovering the Greatest Human Strength af John Tierney og Roy Baumeister, da den viser, at vi går ned, hvis vi prøver at ændre for mange ting ad gangen. Derfor skal du starte simpelt. Ændre få ting. Meget få ting. Hvis du prøver at spise sundere, træne mere, arbejde mere effektivt osv. på samme tid, så ender du med at gå død i det hele, og du ender tilbage i din gamle vane. Du bliver nødt til at have tålmodighed.

Det gode er, at hvis du oplever en succes på et enkelt område, vil det ofte påvirke alle de andre områder i dit liv. En dårlig kost kan f.eks. gøre, at du aldrig føler, at du har noget energi. Det kan både være af rene fysiske årsager, men det kan også bare skyldes, at du konstant får dårlig samvittighed, fordi du gerne vil spise sundere.

Hvis du accepterer at forbedre dit liv over 30 dage, så skal du kun kæmpe en dag ad gangen. Det siges, at det tager 66 dage at skabe en vane, men allerede efter 30 dage, bør du kunne mærke en forskel.

Det handler om en selv

Men der, hvor jeg især opdagede, at det hele handler om psyken, var, fordi jeg begyndte at stå tidligt op på mine arbejdsdage. I starten stod jeg op kl. 4, men jeg har sidenhen rykket det til kl. 5.

Mange siger, at de lettere kan arbejde, fordi der ikke er nogen til at forstyrre dem om morgenen, og det er grunden til, at man når mere. Men det passer ikke for mig, og jeg tror faktisk heller ikke, at det er grunden til, at det passer for andre.

Jeg skriver det, fordi jeg bor i Los Angeles, og jeg har ni timers tidsforskel til Danmark. Da jeg stadigvæk har danske kunder, betyder det, at jeg jeg er begyndt at vågne, når kl. er 14 i Danmark. Dvs. det er perfekt for mine danske kunder til at forstyrre mig. For deres arbejdsdag er ved at slutte, og hvis de kan sætte mig i gang med en masse ting, så kan jeg lave dem, mens de sover.

Men jeg lader mig ikke forstyrre af dem. Jeg føler, at jeg har hele dagen til at løse mine opgaver, så de første timer bruger jeg på mig selv.

Det er mentalt, fordi jeg føler, at jeg har tid til at gøre ting for mig selv, selvom jeg har akkurat de samme antal arbejdstimer, som hvis jeg stod op kl. 8.

Nyd dit arbejde

Mit arbejde består i at lave en masse ting, hvor jeg skal arbejde alene, og derfor kan det være utrolig ensomt. Her kan jeg godt lide konceptet fra bogen War of Art af Steven Pressfield. Bogen handler om, hvordan man overkommer sin modstand mod at skabe. Her skriver han, at hans venner har spurgt ham, om han ikke føler sig alene, når han arbejder på en bog.

Til det svarer han, at han ikke er alene, når han skriver. Han er sammen med sin bog og personerne i den. Det har jeg overført til, at jeg ikke er alene, når jeg arbejder, så jeg har ikke brug for at blive stimuleret af andre mennesker, for jeg har mig selv og mit arbejde.

Mit mål er at være fokuseret på samme måde, som hvis jeg er sammen med venner. Jeg er til stede i nu’et.

Når det er mit udgangspunkt, behøver jeg ikke viljestærke til at arbejde, da jeg anser arbejde for en god måde at bruge min tid på. Hvis du tænker over det, så behøver du ikke viljestyrke for at drikke dig fuld med dine venner eller gå på café.

Vi er skabt til at være sociale, og derfor fungerer det godt at anse sit arbejde som en social begivenhed, hvor du får lov at gå i dybden med noget, du kan lide.

Relateret indlæg

Smid en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *