Tilfældighed og hvorfor du ikke skal lytte til Karsten Ree

I bogen Fooled by Randomness beskriver Nassim Taleb, hvordan vi som mennesker hele tiden bliver snydt af tilfældigheder, fordi vi som mennesker ser mønstre i alt. Det er helt naturligt, at mennesker prøver at forstå verden omkring dem. Denne trang til at forstå alt gør, at vi konstant konkluderer helt forkerte ting, fordi vi i følge Nassim Taleb ikke tager højde for tilfældigheder.

Nassim Taleb har arbejdet det meste af sit liv i finansverden, så det er helt naturligt, at han skriver om tilfældigheder fra denne verden. Her har han flere gange oplevet, at aktiehandlere er blevet styrtende rige og hyldet for deres evne til at tjene penge i markedet. Hvorefter de er blevet udslettet, når en krise har ramt økonomien.

Dette så vi også i Danmark under finanskrisen, hvor en række nymillionærer pludselig mistede alt efter flere år med kæmpe succes. Det skete især inden for boligbranchen, hvor der slet ikke var grænser for, hvor dygtige disse mennesker var til forretning. Flere af dem var dog ikke dygtige nok til at regne ud, at det er godt at sprede sin risiko.

Nassim Taleb ville sige, at de ikke havde taget højde for, at deres forretningssucces var en tilfældighed. I stedet konkluderede de, at de var forretningsgenier, der ikke kunne tage fejl.

Rige er sjældent klogere

Der er intet galt med at hylde rigdom. Problemet opstår, når vi bilder os selv ind, at rige automatisk er klogere. Det er de ikke. Det er vigtigt at påpege, at det ikke betyder, at rige ikke selv har gjort noget for deres succes. For mange riges vedkommende har de satset alt på at få succes, og de har fortjent alle de penge, som de har tjent.

Men det betyder ikke, at de er eksperter i andre ting, end det som de blev rige på. Når mennesker gerne vil tjene penge, lytter de til dem, som har tjent dem. Vi tror, at deres succes betyder, at de aner, hvad de laver. Dette er ikke altid tilfældet.

F.eks. kan man tage Karsten Ree, som solgte Den Blå Avis for ca. 2,1 milliarder kroner. Pludselig blev han en person, som medierne lyttede til. Sidenhen har Karsten Ree lavet en række dårlige forretninger, og hver gang udtaler han til aviserne, at det ikke er hans skyld. Karsten Ree skal nok bare være glad for, at han i dag er rig nok til, at han har råd til dårlige investeringer.

Hvis Nassim Taleb har ret, skal man nok ikke lytte for meget til rige, hvis man gerne selv vil være rig. En rig vil ofte bilde sig selv ind, at de kender vejen til rigdom, da de tror, at alle deres rigtige og forkerte valg i sidste ende var grunden til, at de blev rige. Det sjove er blot, at rige sjældent er enige med hinanden om, hvordan man bliver rig. Det skyldes mest af alt, at der kan være mange forskellige veje til rigdom.

I Fooled by Randomness kritiserer Nassim Taleb blandt andet, at mange konkluderer, at man bliver rig, hvis man er risikovillig. Han påpeger, at det er sandt, at rige iværksættere var meget risikovillige, da de startede deres virksomhed. Det er dog fejlagtigt at konkludere, at man derved bliver rig af at tage en kæmpe risiko, da dem som ikke fik succes, også var risikovillige. Det er ingen naturlov, at man bliver rig, hvis man tør risikere alt.

Det skal siges, at Nassim Taleb godt kan lide iværksættere og lønmodtagere, som er gode til noget. Det er primært finansfolk og aktiehandlere, som han langer ud efter. Mest af alt fordi han ikke mener, at de aner, hvad de laver.

Det er muligt, at jeg på et senere tidspunkt skriver mere om tilfældighed som begreb. Hvis du vil vide mere om begrebet, og hvordan du kan bruge det, kan du læse bogen Fooled by Randomness eller læse mere på http://www.fooledbyrandomness.com/.

Relateret indlæg

Smid en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *